luni, 4 februarie 2008

Protecţia animalelor în România

Sunt fară adăpost… fară hrană… mă ia şi pe mine cineva acasă?

Sunt, probabil, “gândurile” unui patruped care este abandonat undeva unde alte zeci de patrupede încearcă să supravieţuiască.
Dacă nu ar mai exista şi oameni cu suflet mare, probabil ar muri de foame…
Oare aceia care îi abandonează nu ar trebui pedepsiti? Pentru ei nu există lege?

Cum tratează românii problema

În România legea nu pedepseşte aceste acte de cruzime împotriva animalelor. Legea pentru protecţia animalelor de companie nr. 60/2004 prevede sancţionarea abandonului cu amenzi cuprinse între 1000 si 2000 RON (aprox 300 – 600 Euro), dar legile nu sunt eficiente în a asigura protecţia animalelor.

Modificarea Legii protecţiei animalelor în România a fost adoptată de Senatul României şi reglementează abandonul animalelor aflate în proprietatea sau în îngrijirea unei persoane, măreşte amenzile contravenţionale prevăzute de lege şi stabileşte răspunderea penală în cazul savârşirii unor fapte determinate ca infracţiuni.

Eutanasierea se va face doar animalele bolnave incurabil, cu malformaţii grave, cu handicap sau care au demonstrat că sunt periculoase, iar aceasta este admisă in urma examinării unui medic veterinar. Aşa-numitele operaţii estetice la animale (codotomia, cuparea urechilor) vor fi interzise.

Daniela Maria Petruţ

Frigidere noi pentru studenţii de la Poli


Anul 2008 a găsit toate camerele de cămin ale Universităţii Politehnica din Timişoara( UPT) dotate cu câte un frigider nou. Un număr de 1800 de frigidere au fost cumpărate din fonduri proprii ale UPT.


Achiziţie bine gândită

Nicolae Robu, rectorul UPT, a făcut această achiziţie în preajma sărbătorilor de iarnă a anului trecut. Obiectele electrocasnice au fost cumpărate la dublă reducere: reducerea de sărbători şi cea la cumpărarea unui număr mare de produse.

Frigiderele au o capacitate suficientă pentru patru-cinci persoane. Ele prezintă clasa energetică A, însuşire care va reduce consumul total de curent folosit până acum la păstrarea alimentelor.

Dar figiderele vechi?

Pentru a putea folosi aparatura primită, studenţii au semnat de primire şi au scăpat de cea veche. Cu această ocazie s-a văzut pe coridoarele căminelor ce frigidere folosesc studenţii politehnişti în general: adevărate fiare vechi. Majoritatea au fost aruncate, iar cele cât de cât mai prezentabile au fost vândute la preţ redus.

Dacă pentru vechile frigidere nu se impunea nimic, cele noi aduc o nouă înştiinţare pe uşile de intrare ale căminelor. Noua regulă semnată săptămâna trecută de administraţia căminelor interzice studenţilor „depozitarea borcanelor sau a altor obiecte pe pervazul ferestrelor din motive estetice”.

Bani să fie!

Acum politehniştii frigidere noi au. Spaţiu pentru mâncare este suficient pentru toţi colegii unei camere de cămin. Rămâne doar bani sa fie în buzunarele studenţilor pentru a le umple mereu.


Suzana Marinescu

ITALIA, AMORE MIO



Zilele trecute, aşteptând tramvaiul în staţie, un vecin zice: "Ne-am fãcut iar de ruşine!” Altul: "Da! Nu puteam sã stãm în sãrãcia noastrã şi sã facem şosele, spitale, fabrici?! Trebuia sã ajungem printre strãini sã luãm viaţa unui om, sã umplem Italia de curve şi de droguri?!"
Deşi nu ne cunoşteam unii cu alţii, deschisesem o conversaţie cu pasiune, semn cã pe toţi ne frãmânta acelaşi subiect.

Existã însã un alt aspect al problemei: dacã în mod absurd şi brusc toţi strãinii ar pleca din Italia, ţara ar închide prãvãlia deoarece pe şantiere 70% sunt strãini, iar în fabrici, 50%. Italienii nu mai doresc sã munceascã cu utilaje învechite în condiţii precare. Economia Italiei a avut nevoie de o infuzie majorã de forţã de muncã ieftinã si calificatã. Acest lucru a determinat autoritãţile italiene sã închidã ochii la valul de muncitori est-europeni care au invadat Peninsula. Au ajuns chiar sã îi doreascã sau sã îi cearã.

Printre strãini însã, rromi cu cazierele pãtate care ajunşi în Italia devin însetaţi de democraţie şi sãtuli de libertate. De ce au ajuns în astfel de condiţii acolo - este vina României. De ce sunt protagoniştii diferitelor infracţiuni sau crime- este vina Italiei!
Şi totuşi...de ce primul cuvânt care-ţi vine în minte când auzi "Italia" este "
mafie"? De ce nu îti aminteşti alte cuvinte precum "Da Vinci", "Michelangelo", "Veneţia" ?!
Sã aibã italienii rãspunsul?!...

PIRVAN MIHAELA

TRENUL SPRE SARBATORI

Bag nasul în crăpătura uşii slinoase, încercând să mă apăr de izul tovarăşei din stanga mea. Nu las uşa deschisă, că mă inundă parfumul de firmă “Acceleration second” şi veselia neroadă a calătorilor de pe holuri. Aşa îmi petrec drumul spre casă, spre sărbători. Confortabilul scaun lipicios, căldura în rate şi seminţele mă duc într-o lume a amintirilor cu zapadă. Adorm.

VISUL DIN TRECUT

“Când tăiem porcul, tata?... mai aveţi răbdare”. În fiecare seară îl tachinam, vroiam şorici şi să călăresc animalul gras şi cald. Tăvile pline de cârnaţi, şuncă afumată, pârjoale nu rezistau numeric până în dimineaţa Crăciunului. Zi şi noapte cântam colinde noi să-mi uimesc bunicii cu versuri şi melodii inedite. În ziua mare cu ochii în geam aşteptam să se facă cărări prin zapada proaspată, să ne luam batul unealta muncii, şi să pornim cu colindul prin sat. O săptamână după Crăciun eram în mari repetiţii; în ajunul Sfântului Vasile, vom merge cu capra. Emoţiile erau mari, din ce facem capra, costumele, nu ştim versurile? “Mergem mâine cu semănatul?”.

COŞMARUL DIN PREZENT

M-a trezit controlorul cu o lanternă stupidă. Uitându-mă pe geam mă gândesc cum va fi iarna asta. Un Revelion fără fulgi, dar cu o gloată setoasă de tărie şi mâncare. Cu porcul care a luat înfăţişarea pungii de plastic, pline de E-uri, frumos împachetate, iar călăritul acestuia, călăritul din mijloacele de transport. Cu covrigeii la uşă, în aşteptarea colindătorilor… care nu vin.
Unde a dispărut ecoul colindelor, unde s-a ascuns “mai mânaţi măi, hăi, hăi”, unde este bunica?... în negura anilor, în amintirea mea, în preţul integrării într-o comunitate stelară. Uităm ce am fost, nişte oameni fericiţi, adăpostiţi
sub streaşina tradiţiilor.
Pentru întregul articol accesaţi
http://lilicika.blogspot.com/

OJOVAN LILIA


A început stresiunea…


Se zice că nu te numeşti student până nu treci de o sesiune…sesiunea e un fel de test de maturitate, un hop care trebuie trecut cu bine! Prima sesiune din viaţa unui student este un adevărat coşmar…să dai 6 sau 7 examene intr-o luna nu e tocmai simplu.

Există mai multe categorii de studenti, unii invaţă zi şi noapte, până la epuizare şi sunt intergralişti, sau în cel mai rău caz iau 98% din examene, alţii mai fac câte o fiţuică, citesc cursurile in diagonală, se mai inspiră din stanga, din dreapta la sfârsit de sesiune au 2 sau 3 restanţe. În a treia categorie intră studenţii care află cu o zi înainte de examen ce au de pregătit, dau o gramadă de bani pe xeroxuri (având cele mai bune intenţii) şi se prezintă la examen fară emoţii pentru ca oricare ar fi subiectul, ei nu stiu nimic.

În luna septembrie când se dau restanţele salile de lectură ale căminelor sunt pline, toată lumea face linişte, se învată cu mare spor. Toata lumea citeşte, scrie, subliniază, cu restanţa nu e de jucat!

Pentru unii o singură restanţă este o adevarată catastrofă, iar pentru alţii să fii integralist este un lucru imposibil, o utopie. Depinde de fiecare cum învaţă si cât invaţă şi mai ales cât noroc are, însă un lucru este clar, sesiunea provoacă stres în rândul tuturor studenţilor.

« Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi », spunea Lenin şi intr-o astfel de perioadă, la început de sesiune, este singurul sfat care se potriveşte. BAFTA TUTUROR !

Angela Dehelean
Jurnalism an III


Noua era a jurnalismului

Intr-o lume în care noi invenţii tehnologice işi fac apariţia aproape în fiecare zi, meseria de jurnalist şi, implicit modalităţile şi tehnicile de redactare a unui articol, urmau să sufere modificări intr-un mod inevitabil. Odată cu apariţia internetului era necesară şi dezvoltarea unor structuri şi sisteme care să permită cititorilor să acceseze paginile unui ziar cu ajutorul acestui nou tip de comunicare.

Astfel, marile publicaţii din România nu s-au dezminţit şi şi-au creat propriile pagini de internet, cum ar fi: www.EVZ.ro, www.Libertatea.ro, www. GSP.ro, etc., iar numărul cititorilor care accesează aceste site-uri creşte de la o zi la alta. Apariţia ziarelor online a dus la bloguri. Un blog, conform site-ului www.Wikipedia.org, este un site unde intrarile sunt afişate in mod invers cronologic. Asta înseamnă că fiecare dintre noi poate să-şi exprime punctul de vedere in legătură cu un articol sau un eveniment dezbătut în ziua respectivă, fapt care, într-o societate modernă, ni se pare cât se poate de firesc la ora actuală.

Unii oameni sunt de părere ca în viitorul apropiat, forma aceasta de jurnalism online va duce la dispariţia ziarelor, însă acest lucru este puţin probabil datorită faptului că zona de răspândire a internetului nu a cuprins încă intreaga ţară şi nici febra accesării diferitelor site-uri nu şi-a făcut loc în casele cetăţenilor।



Man Daniel

Socoteli pentru alegerile parlamentare

Declaraţiile de presă făcute recent de unii dintre membrii PD şi PLD au nedumerit pe multă lume. De la formarea PLD era clar că, în viitorul apropiat, va urma o coaliţie/fuziune cu PD. De aceea negarea constantă a unei viitoare uniuni a celor două partide a creat reale semne de întrebare.

Personal, nu am înţeles de ce membrii partidelor cu pricina au continuat să nege zvonurile। Un astfel de demers le-a adus, cel mult, puţină atenţie publică. Sau poate că într-adevăr această fuziune nu era planificată şi de membrii acestora. Atunci, care să fii fost motivul pentru care Traian Băsescu să vrea această uniune?!

Iniţial, m-am gândit la voturile pierdute de PD în detrimentul PLD la europarlamentare. E clar că la viitoarele alegeri PD nu ar mai avea nevoie de încă un contracandidat.

Putin, sursă de inspiraţie pentru Băsescu

Totuşi, toată această situaţie mi-a adus aminte de Vladimir Putin. Acesta şi-a desemnat de curând un succesor care îl va numi premier pe actualul preşedinte rus. Astfel Putin va continua nestingherit să conducă Rusia. Chiar dacă numai din umbră.

Rezultatul slab înregistrat la referendum l-a făcut pe preşedintele Băsescu să urmeze exemplul compatriotului rus. S-a gândit probabil la alegerile din 2009. Aşa că nu strică să aibă un partid de guvernare majoritar. Referendumul din noiembrie a fost înregistrat ca un eşec al politicianului Băsescu.Lecţie pe care acesta şi-a învăţat-o.


Mihaela Cojocaru

Jurnalism, an III, grupa 1


Caz penal dar nu şi pentru parlamentari!

PRIVIRI ASUPRA TRECUTULUI ROMÂNIEI

Muzeul Banatului organizeaza expoziţia de grafica a lui Georg Gerster

Împreună cu Consiliul Judeţean Timiş şi în colaborare cu Muzeul Central al Şvabilor Dunăreni din Ulm, Muzeul Banatului organizează expoziţia de grafică a lui Georg Gerster.

Intitulată ”Priviri asupra trecutului României”, expoziţia este împărţită în şase secţiuni tematice ce vor cuprinde imagini deosebite ale unor monumente reprezentative din România: Mănăstirea Horezul, biserici pictate din Moldova, biserici din lemn din România , Centrul istoric al Sighişoarei, cetăţi dacice din Munţii Orăştiei şi satele în tablă de şah din Banat.

Tot în cadrul expoziţiei vor fi expuse 74 de fotografii arheologice , din avion, ale unor importante situri culturale şi totodata fotografii făcute de elveţianul Georg Gerster. Nascut în Winterthur, acesta este cunoscut datorită realizărilor sale de materiale documentare din situri culturale în peste 50 de ţări si 5 continente fiind unul dintre cei mai apreciaţi autori de fotografii din avion.

Vernisajul va avea loc la Casa Adam Muller Guttenbrunn , marţi, 5 februarie , la ora 17, iar programul pentru vizitatori va fi zilnic, până în 29 februarie, între orele 8-16.

GIURCAN ANIELA