miercuri, 14 ianuarie 2009

Tinerii, reduşi la tăcere!


La o bârfă, la sfatul bătrânilor, în plină stradă sau pe la colţuri. Se discută tot mai frecvent, cu precădere de către cei de vârsta a treia, despre generaţia acestui deceniu. Cu bune, cu rele…Accentuându-se partea negativă, nu putem să nu ne întrebăm: cu ce gresesc tinerii de astăzi?

Bani, putere şi perseverare.
Tinerii „contemporani” se împart în două categorii: cei norocoşi, sprijiniţi din umbră de avuţia părinţilor, şi marea majoritate: cei ce luptă pentru ziua de mâine.

Prima categorie este uşor de recunoscut: afişează o atitudine de superioritate, haine de firmă, bijuterii ce cântăresc zeci de grame şi maşini 4x4. Cei din a doua categorie sunt abătuţi sau visători, energici sau moleşiţi, nervoşi sau calmi. Niciodată aceiaşi. Îi putem recunoaşte cu uşurinţă la Mall, la cinema sau în plină stradă.

Pierd anii cei mai frumoşi.
Situaţia socio- economica a fost de altă natură. Tinerii nu au fost forţaţi de circumstanţe să obţina o diplomă de şcoli înalte, să gaseasca un job pentru a acumula experienţă si să migreze inspre oraşele mari pentru mai multe oportunităţi.
Lupta pentru ascendenţa pe scara socială devine o necesitate, nu un ţel. Societatea în care traiesc ii împinge la o acest stil de viaţă.

De ce o generatie "întârziată"?
Aceşti tineri s-au născut mai târziu cu cel puţin cinci decenii, într-o societate însetată de forţă de muncă, exploatarea tinerilor şi în continuuă tranziţie. In urma cu 40 de ani cei tineri aveau cu totul alt stil de viaţă. . Stresul psihic, social sau fizic nu a fost atât de accentuat.

GIORGINA ZĂGREAN, GR. 5


Niciun comentariu: